Vincas viner är certifierade
veganska av Organic Food Federation
Med
veganskt vin menas vin som framställts utan animaliska hjälpmedel. Viner som betecknas som veganska eller veganvänliga innehåller med andra ord inte spår från animaliska produkter. Den process under vintillverkningen där det är vanligast att använda animaliska produkter kallas för klarning.
Under
jäsningen uppstår grumliga slöjor som består av proteiner. För
att vinet ska upplevas mer aptitligt brukar olika ämnen tillsättas för att få vinet att klarna. I processen drar proteinet i klarningsmedlet till sig proteinslöjorna som grumlar vinet som då sjunker till botten och blir lätt att avlägsna innan buteljering.
Klarningsmedel räknas inte som tillsats utan som hjälpmedel, då så gott som ingenting finns kvar i vätskan efteråt. Men det kan alltså innehålla spår av det.
Animaliska klarningsmedel
Vanligast är äggvita, andra exempel är skummjölkspulver eller gelatin.
Veganska klarningsmedel
Ärtprotein och den vulkaniska leran bentonit är veganska klarningsmedel som ger samma effekt, bentonit är vanligast förekommande.
Sedimentering ett alternativ
Ett alternativ till klarning med olika former av klarningsmedel är så kallad naturlig sedimentering. Då buteljeras vinet försiktigt när proteinet efter en tids lagring på fat eller ståltank sjunkit till botten, och man undviker att få med bottensedimentet.