Kombinera rätt!

Mat och Vin


Kantarellpasta med krispig pancetta och parmesan


Tid: Cirka 30 minuter Portioner: 4

Ingredienser

  • 400 g pasta (t.ex. tagliatelle, fettuccine eller linguine)

  • 200 g pancetta (tärnad eller i strimlor)

  • Cirka 500 g kantareller (rensade)

  • 1 st schalottenlök (finhackad)

  • 2 st vitlöksklyftor (finhackade)

  • 2 msk smör

  • 2 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)

  • 1 dl riven parmesanost (plus extra till servering)

  • 1/2 dl persilja (färsk, hackad, till garnering)

  • Salt och nymalen svartpeppar

  • Olivolja

  • Cirka 1-2 dl av pastans kokvatten

Gör så här

  1. Koka pastan: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara cirka 2 dl av pastans kokvatten innan du häller av den.

  2. Gör pancettan krispig: Lägg pancettan i en stor stekpanna.  Stek på medelhög värme tills den är krispig och gyllenbrun. Ta upp pancettan och lägg den på en bit hushållspapper för att rinna av. Spara fettet i pannan.

  3. Stek kantarellerna: Lägg kantarellerna i samma panna och stek dem i pancettans fett tills all vätska har kokat bort. Tillsätt smöret och fräs kantarellerna tills de får lite färg.

  4. Tillsätt lök och vitlök: Lägg i den hackade schalottenlöken och vitlöken. Fräs med svampen i cirka 1-2 minuter tills löken mjuknat och vitlöken doftar gott (akta så att vitlöken inte bränns!). Salta och peppra lätt.

  5. Gör såsen: Häll i grädden och låt såsen koka upp. Låt den sjuda i någon minut tills den tjocknar något. Tillsätt den rivna parmesanosten och rör om tills osten smält. Smaka av med salt och svartpeppar.

  6. Blanda: Lägg ner den avrunna, nykokta pastan direkt i pannan med såsen. Vänd runt ordentligt så att all pasta täcks. Tillsätt lite av det sparade pastavattnet (1/2 dl i taget) tills såsen får en perfekt krämig konsistens.

  7. Servera: Blanda sist i den krispiga pancettan (spara lite till garnering om du vill) och hälften av den hackade persiljan. Servera pastan genast, toppa med den resterande krispiga pancettan, mer riven parmesanost och ett extra varv med svartpepparkvarnen. Garnera med persilja.

Buon appetito!

VInet till maträtten

Zorzettig Pinot Nero


Ursprung
Italien, Friuli, Venezia Giulia IGT

Druvor
100% Pinot Nero

Lagring
8 månader. 80% ståltank 20% Franska Barrique

Färg
Rubinröd

Lagringsbar
10 år

Doft/ Smak

Ett rött vin med ansenlig struktur, med toner av körsbär och nypon i doft och smak, följt av lätta inslag av kryddnejlika.

Pris
195 SEK

Artnr.
73253


Hitta fler smakkombinationer: