Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Den här hemsidan använder cookies för att garantera att du får den bästa tänkbara upplevelsen när du besöker webbplatsen. Se vår integritetspolicy för mer information om det här. För att godkänna användningen av icke-essentiella cookies, samt för att bekräfta att du är 25 år eller äldre, vänligen klicka "Jag håller med"
AvfärdaJag håller med
Kombinera rätt!
Mat och Vin
pasta al limone
Pasta al Limone är ett fantastiskt och fräscht tillbehör till exempelvis kalvpiccata. Här är ett enkelt och krämigt recept för 4 personer.
Ingredienser (4 personer)
400 g Pasta (t.ex. linguine, spaghetti eller tagliatelle)
3 dl Vispgrädde (eller matlagningsgrädde)
2 msk Smör
1 stor Citron (rivet skal och saft)
1 dl Finriven Parmesanost (plus extra till servering)
1 st Vitlöksklyfta (finriven eller finhackad) – Valfritt, men ger god smak.
Salt och Nymalen svartpeppar
Färsk Persilja eller Basilika (finhackad, till garnering
Gör så här
Koka pasta:Koka pastan i väl saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente (med tuggmotstånd).SPARA cirka 1–1,5 dl av pastans kokvatten innan du häller av resten.
Förbered såsen:Riv skalet från citronen (använd bara det gula) och pressa ut saften.Smält smöret i en stor stekpanna eller kastrull på medelvärme. Tillsätt den rivna vitlöken (om du använder det) och fräs den snabbt i cirka 30 sekunder – den ska inte få färg.
Koka ihop såsen:Häll i grädden, det rivna citronskalet och citronsaften i pannan.Låt såsen koka upp och sedan sjuda i några minuter tills den har tjocknat något.Smaka av såsen med salt och rikligt med nymalen svartpeppar.
Blanda pastan:Lägg den avrunna pastan direkt i såsen.Tillsätt hälften av den rivna parmesanosten och cirka 0,5 dl av det sparade kokvattnet.Rör snabbt och kraftigt i pastan tills såsen blir krämig och binder sig runt pastan. Tillsätt mer kokvatten, lite i taget, om pastan känns för torr.
Servera:Lägg upp pastan på tallrikar.Toppa med resten av den rivna parmesanen, extra nymald svartpeppar och hackad färsk persilja/basilika.
Till denna måltid rekommenderar vi en Pinot Grigio från Friuli.
zorzettig
Pinot Grigio
Ursprung Italien, Friuli DOC
Druvor 100% Pinot Grigio
Lagring 6 månader i ståltank
Färg Halmgul
Doft/ Smak
En överraskande Pinot Grigio. Doften avslöjar friska nyanser av krispig frukt, såsom nektarin och Williams-päron, följt av inslag av ginst. Smaken är behagligt tillfredsställande och mycket frisk.