Toscana anses med all rätt vara en av Italiens viktigaste vinregioner. Toscana är hem åt flera berömda appelationer som exempelvis Chianti Classico och Brunello di Montalcino. Under kvällen får du utforska regionen och vad som utmärker dess viner både till utseende, doft och smak. Du får också lära dig hur vinerna bäst serveras, samt hur de produceras och lagras.
Ur programmet:
Toscana som region
Chianti och Chianti Classico
Brunello di Montalcino
Super Tuscans
Under kvällen provar vi 5 olika viner från regionen.
Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Följ med oss under fyra kvällar där vi utforskar och fördjupar oss i Champagnes magiska värld. Vad är det som gör denna ädla dryck till ett av världens starkaste varumärken? Under ledning av Mattias Dahl från Villa Nera och Christian Rähn från Champagne Voyage djupdyker vi i fyra olika ämnen som kommer ge dig en djupare kunskap och förståelse i ämnet och göra dig till experten i gänget när det kommer till Champagne. Under dessa tillfällen kommer du naturligtvis även få möjligheten att prova många goda Champagner!
Denna biljett gäller för samtliga fyra tillfällen. Vill du hellre gå på enbart vissa av tillfällena väljer du istället att köpa en enkel biljett för respektive provning som du hittar längre ned på sidan. Vid köp av hela serien erhålls en rabatt på 15% av ordinarie pris (2980 SEK).
Provningsledare
Provningen leds av Mattias Dahl från Villa Nera och Christian Rähn från Champagne Voyage. Mattias är utbildad DipWSET och har tidigare bl a ansvarat för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Christian har provat över 5000 Champagner under de senaste 30 åren och åker årligen ner till Champagne för att prova Champagner med vinmakare hos de stora husen och mindre odlare.
Vad är det som gör Champagne så unikt, hur tillverkas denna dryck, vad är sur lattes och degorgering, hur ser klimatförutsättningarna ut och vilka druvor får användas för denna ädla dryck? Dessa frågor och många fler därtill kommer du få alla svar på under denna första kväll.
Vi går igenom hur man tillverkar Champagne och vad som ger drycken sin karaktär för att sedan prata om de olika druvor som är tillåtna för Champagne. Under kvällen provar vi fem olika druvrena champagner.
Provningsledare
Provningen leds av Mattias Dahl från Villa Nera och Christian Rähn från Champagne Voyage. Mattias är utbildad DipWSET och har tidigare bl a ansvarat för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Christian har provat över 5000 Champagner under de senaste 30 åren och åker årligen ner till Champagne för att prova Champagner med vinmakare hos de stora husen och mindre odlare.
Gör er redo för en oförglömlig kväll där vi dyker djupt ner i Pinot Noir-druvans fascinerande värld! Vi kommer att utforska hur denna ädla druva uttrycker sig på fem olika kontinenter, och upptäcka vad som skiljer sig åt – och vad som är gemensamt – när den odlas under så vitt skilda förhållanden.
Det blir en spännande resa för smaklökarna där vi jämför stilar, aromer och smaker från världens alla hörn. Perfekt för både den erfarne vinkännaren och den nyfikne nybörjaren!
Under kvällen provar vi fem viner från olika delar av världen, alla med den gemensamma nämnaren Pinot Noir.
Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Under denna provning går vi in på djupet gällande begreppen Vulkanvin och höghöjdsviner, vad är det som skiljer dessa viner från andra, var i världen hittar vi vingårdar med dessa förutsättningar och vad ger dessa vingårdar för karaktär till vinet.
Dessa två begrepp har verkligen fått ett uppsving på senaste och är något av det trendigaste i vinvärlden just nu, men viner från dessa platser är inget nytt påfund utan snarare viner och ursprung med lång historia av vinodling och viner som länge har haft en plats i finrummet.
Vi kommer stanna till i ursprung som Soave, Etna, Sierra de Gredos och Salta och bekanta oss med de platserna, deras druvor och framförallt med vinerna som personifierar både ursprung och druva.
Under detta tillfälle kommer vi att prova 5 utvalda viner.
Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Under denna provning rör vi oss mellan några av Italiens kändaste regioner och appellationer. Vi provar några av de viktigaste vinerna och tittar på vad som karaktäriserar respektive appellation. Hur påverkar klimat, jordmån, höjd och andra faktorer det färdiga vinet?
Under detta tillfälle kommer vi att prova 5 utvalda viner.
Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Vinälskare,
Gör er redo för en oförglömlig kväll där vi dyker djupt ner i Cabernet Sauvignon-druvans fascinerande värld! Vi kommer att utforska hur denna ädla druva uttrycker sig på fem olika kontinenter, och upptäcka vad som skiljer sig åt – och vad som är gemensamt – när den odlas under så vitt skilda förhållanden.
Det blir en spännande resa för smaklökarna där vi jämför stilar, aromer och smaker från världens alla hörn. Perfekt för både den erfarne vinkännaren och den nyfikne nybörjaren!
Under kvällen provar vi fem viner från lika många kontinenter, alla med den gemensamma nämnaren Cabernet Sauvignon.
Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Under denna kväll djupdyker vi i Blanc de Blancs, dvs Champagner gjorda enbart på druvan Chardonnay. Vi ställer ett gäng olika byar som t ex. Avize, Bouzy och Cramant mot varandra och fördjupar oss i vad växtplatsen gör för slutresultatet i glaset. Denna kväll kommer ge dig stor förståelse för begreppet Blanc de Blancs och fördjupa din kunskap om de olika underområdena i Champagne och dess viktigaste byar. Under kvällen provar vi fem olika Blanc de Blancs från olika byar.
Provningsledare
Provningen leds av Mattias Dahl från Villa Nera och Christian Rähn från Champagne Voyage. Mattias är utbildad DipWSET och har tidigare bl a ansvarat för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Christian har provat över 5000 Champagner under de senaste 30 åren och åker årligen ner till Champagne för att prova Champagner med vinmakare hos de stora husen och mindre odlare.
Vi bjuder in till en exklusiv kväll där vi fördjupar oss i Nebbiolo-druvans fantastiska värld! Vi kommer att prova viner från ett antal olika Piemonte-producenter, alla med fokus på Nebbiolo som den klart lysande stjärnan.
För att lyfta smakupplevelsen ytterligare har vi tagit fram ett antal spännande kompositioner tillredda på säsongens utsökta vintertryffel - räkna med en oförglömlig smaksensation!
Under kvällen provar vi 5 olika viner från Piemonte.
Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Vid detta tillfälle så reder vi ut begreppen biodynamik, ekologisk odling och konventionell odling och hur dessa filosofier påverkar drycken vi har i glaset. Vilken filosofi är vanligast i Champagne och varför är den det? Vi djupdyker även i olika vinmakningstekniker och tittar på användandet av ekfat eller ståltank, vad dessa val gör för slutresultatet och för vilka stilar av Champagne som använder vilken teknik. Denna kväll provar vi 5 olika champagner och ställer dryckerna mot varandra och ser om vi kan lista ut vilken dryck som hör hemma med vilken teknik och filosofi.
Provningsledare
Provningen leds av Mattias Dahl från Villa Nera och Christian Rähn från Champagne Voyage. Mattias är utbildad DipWSET och har tidigare bl a ansvarat för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Christian har provat över 5000 Champagner under de senaste 30 åren och åker årligen ner till Champagne för att prova Champagner med vinmakare hos de stora husen och mindre odlare.
Vid det sista tillfället i denna serie firar vi med de ädlaste av drycker, nämligen Prestigechampagne. Vad innebär begreppet och varför betingar dessa flaskor så höga priser, när bör man dricka dessa viner och hur länge bör flaskorna lagras för att visa sin fulla potential? Vi går även igenom de olika buteljformaten och reder ut om flaskans storlek kan ha någon betydelse för just Champagne. Vi kommer även testa champagne som har lagrats och se hur detta påverkat drycken. Denna kväll provar vi fem olika Champagner, allt mellan prestige, magnum och ålder och ser om vi kan lista ut vilken champagne som är vad!
Provningsledare
Provningen leds av Mattias Dahl från Villa Nera och Christian Rähn från Champagne Voyage. Mattias är utbildad DipWSET och har tidigare bl a ansvarat för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.
Christian har provat över 5000 Champagner under de senaste 30 åren och åker årligen ner till Champagne för att prova Champagner med vinmakare hos de stora husen och mindre odlare.